Fagfelt i framgang! — Norsk forening for musikkterapi

Norsk Forening For Musikkterapi ble stiftet i 1972 og har som hovedmål å fremme forståelsen for musikkterapi og etableringen av musikkterapeutisk praksis i Norge.

Fagfelt i framgang!

Fagfelt i framgang!

Av Julie Mangersnes

MiPe – Musikkterapi i Pediatri er et klinisk nettverk med fokus på fagutvikling, kvalitetssikring og veiledning for musikkterapeuter som arbeider med barn og unge ved norske sykehus.

MiPe hadde i november 2017 nok et engasjerende og motiverende to-dagers seminar. Denne gangen møttes vi i Bergen, og Barne-og ungdomsklinikken ved Haukeland universitetssykehus var vertskap med støtte fra POLYFON. Seminaret ble lagt opp til en lukket dag for nettverket og en åpen seminardag med inviterte forelesere.

Den første dagen var preget av gode erfaringsutvekslinger og diskusjoner, samt videre arbeid med utarbeiding av felles strategier for både klinisk praksis, og mer systematisk fagutvikling av feltet nasjonalt. I tillegg til dette var vi så heldig å få besøk av Alexandra Ullsten fra Sverige. Alexandra er musikkterapeut på Sentralhospitalet i Karlstad. Hun er pioner i Sverige på musikkterapi for premature spedbarn i neonatal intensivavdeling i Karlstad. Alexandra Ullsten tar for tiden også PhD hvor hun undersøker hvordan spedbarnsrettet sang kan støtte premature og syke nyfødte under smertefulle prosedyrer.

Det åpne seminaret presenterte et variert og faglig sterkt program, med spennende innlegg. Innleggene illustrerte den store bredden som er unik for feltet, blant annet musikkterapi på nyfødtintensiv, musikkterapi som prosedyrestøtte, musikkterapi med fokus på smerte, anoreksi, GIM og barnepalliasjon.

I tillegg var det noen spesielt inviterte forelesere på programmet. En av dem var Brynjulf Stige, professor i musikkterapi og leder for GAMUT - Griegakademiets senter for musikkterapiforsking og for POLYFON kunnskapsklynge for musikkterapi. Han snakket om samarbeidet mellom UiB og Helse Bergen som en del av POLYFON kunnskapsklynge for musikkterapi.

Trond H. Diseth, avdelingsoverlege, professor dr.med. ved avdeling for barn og unges psykiske helse på sykehus (S-BUP), OUS, Rikshospitalet, var også en av de inviterte foreleserne. Han holdt et spennende innlegg om «Biopsykososialt arbeid i somatikken». Seminaret ble avsluttet med en spennende og engasjerende paneldebatt hvor veien videre ble diskutert med stort engasjement.

Det er ingen tvil om at det er mye spennende som skjer på feltet og at barn og unges helse og mestring på sykehus er et fagområde som har stor framgang og utvikling. Det faglige programmet gjenspeilte hvordan musikkterapi med barn og unge på sykehus representerer en interessant dialog mellom biomedisinske og psykososiokulturelle perspektiv i norsk musikkterapi.

Per dags dato er det ni musikkterapeutstillinger i pediatri fordelt på seks norske sykehus i Oslo, Akershus, Bergen, Drammen, Trondheim og Tromsø. Forskningsaktiviteten øker stadig; sist fikk GAMUT (Uni Research og UiB) hele 19 millioner fra Norges forskningsråd til å gjennomføre en større internasjonal multisenterstudie på effekten av musikkterapi med for tidlig fødte og deres foreldre. Claire Mathern Ghetti, Christian Gold og Lucja Bielenink er forskerne i LongSTEP teamet (Longitudinal study of music therapy's effectiveness for premature infants and their caregivers). Prosjektet er planlagt å ta fire år og skal involvere 7 nyfødtintensivavdelinger i 5 ulike land.

I tillegg til dette er Stine Camilla Blichfeldt Ærø i permisjon fra sin stilling på OUS, Rikshospitalet for å ta PhD innen voksen somatikk ved Norges Musikkhøgskole/OUS Ullevål.

Det kan også nevnes at planleggingen av neste nettverksseminar i Tromsø høsten 2018 allerede er i gang.

Ønsker du mer informasjon? Har du interesse for feltet? Eller har du kanskje en god prosjektide som kan settes til verks? Ta gjerne kontakt med MiPe’s kontaktperson: Julie Mangersnes, e-post: jumang@ous-hf.no

  
 

 
  Normal
  0
  
  
  21
  
  
  false
  false
  false
  
  NO-BOK
  JA
  X-NONE
  
   
   
   
   
   
&nbsp…

Bak fra venstre: Tora Söderström Gaden, Kari Sandve , Alexandra Ullsten , Sofie Mortvedt, Claire Mathern Ghetti , Merethe Wolf Lindvall , Stine Camilla Blichfeldt Ærø, Julie Mangersnes.

Foran fra venstre: Tone Leinebø, Monika Overå, Marte Lie Noer og Ingvild Stene. Ikke tilstede: Vibeke Balterzen. 

Debattinnlegg om musikkterapi på forskning.no

Debattinnlegg om musikkterapi på forskning.no

Spiritualitet i musikkterapien

Spiritualitet i musikkterapien