Firepartsamarbeidet

Firepartsamarbeidet består av Norsk forening for musikkterapi, Creo, Norges musikkhøgskole og Universitetet i Bergen, som sammen utgjør de institusjonene med størst fagpolitisk tyngde i dagens musikkterapimiljø. Målet med samarbeidet er å arbeide med utvikling av profesjonen musikkterapi på forskjellige måter. Norsk Forening For Musikkterapi er koordinator for samarbeidet.

Hovedfokus for firepartssamarbeid

Firepartsamarbeidet fokuserer spesielt på fire områder.

Spesialistutdanning, autorisasjon, rekruttering og utdanningskapasitet.

Spesialistutdanning er en form for kompetanseheving tett tilknyttet praksis, som kan være aktuell for musikkterapeuter som ønsker videre faglig og spesialisert utvikling uten å forlate sin nåværende stilling. Fagpolitisk sett vil et slikt tilbud kunne styrke profesjonens identitet og være en viktig brikke i prosessen fram mot en eventuell autorisasjon. I januar 2019 ble det utnevnt et utgreiingsutvalg bestående av Hans Petter Solli (NMH, leder), Brynjulf Stige (UiB, sekretær), Gro Trondalen (NMH) og Wolfgang Schmid (UiB), som fikk i oppdrag å kartlegge mulighetene for spesialistutdanning for musikkterapeuter i Norge. I januar 2020 arrangerte Firepartsamarbeidet en innspillskonferanse hvor rapporten deres ble drøftet. Firepartssamarbeidet fortsetter arbeidet mot spesialistutdanning og/eller videreutdanning for musikkterapeuter. Du finner rapporten her

Autorisasjon er et tema som har vært mye diskutert i fagmiljøet de siste tiårene. NMH, UiB, Creo og NFMT sendte inn søknad om autorisasjon i 2010, som så ble avslått i 2013. Faget har utviklet seg mye siden den tid, og det vurderes hvor vidt man skal arbeide fram mot å sende inn ny søknad i framtiden. Musikkterapi som forskningsfelt og profesjon utvikler seg raskt, og autorisasjonsspørsmålet er et sentralt og kontinuerlig fokusområde for aktørene i Firepartsamarbeidet.

Firepartsamarbeidet jobber aktivt for å rekruttere studenter til studieprogrammene ved NMH og UiB, samt å rekruttere ferdigutdannete musikkterapeuter til stillinger - spesielt i distriktene.

Det arbeides for å øke utdanningskapasiteten ved utdanningsinstitusjonene, samtidig som det er nødvendig med større rekruttering til studiene. Firepartsamarbeidet jobber for å synliggjøre utdanningene og mulighetene som ligger i en utdanning innen musikkterapi. Behovet for flere studenter henger sammen med et økt antall utlyste musikkterapeutstillinger. Så lenge musikkterapeut ikke er en beskyttet tittel, risikerer vi at disse stillingene gis tilarbeidstakere fra tilstøtende fagfelt, uten godkjent mastergrad i musikkterapi. Det er derfor nødvendig med flere utdannede musikkterapeuter som kan svare det økende behovet, slik at brukerne blir sikret god behandling av kvalifiserte musikkterapeuter. Både UiB og NMH fikk tildelt flere studieplasser i 2021. Dette er en positiv utvikling og Firepartsamarbeidet fortsetter å arbeide for flere utdanningsmuligheter i fremtiden.