Norsk Forening For Musikkterapi ble stiftet i 1972 og har som hovedmål å fremme forståelsen for musikkterapi og etableringen av musikkterapeutisk praksis i Norge.

The show must go on!

The show must go on!

Rockovery lot seg ikke stoppe av Covid-19

 Tekst: Joachim Huby
Bilder: Even Kleppa
Video: Kristian Ulyses Andaur

I år er det 5 år siden konsertarrangementet Rockovery ble arrangert for første gang. Siden den gang har Rockovery vært musikkterapeutenes stolte markering av Verdensdagen for psykisk helse, med konserter i både Oslo, Bergen, Fredrikstad og Hamar. 

Se video og bilder fra konserten i Oslo lenger ned i saken.


Tilpasset seg pandemien
Årets arrangementet sto i fare for å bli avlyst på grunn av den pågående Covid-19 pandemien, men i Oslo og Fredrikstad brettet de opp ermene og leverte to flotte konserter til tross for de utfordrende omstendighetene.

Rockovery:Fredrikstad inviterte til live konsert den 8. oktober på St. Croixhuset i samarbeid med Fredrikstad kino. Et begrenset antall publikummere fikk kjøpe nummererte plasser, og måtte sitte i kohorter med god avstand. På scena stod til sammen over 30 sangere og musikere som leverte en strålende konsert for nærmere hundre entusiastiske publikummere i salen. Musikken hadde et bredt spekter av sjangre fra grungerock via arabisk pop til Amazing grace på kornett.

I Oslo ble årets konsert live-steamet på Youtube den 19. oktober, der kun artistene og arrangørene fikk være tilstede i lokalet. Over 30 musikere deltok, og de som ikke stod på scena fylte rollen som publikum. Stemningen var elektrisk fra begynnelse til slutt, og vi kan melde om både allsang og spontan dans utover kvelden. Innslagene hadde en nerve som vitnet om dyrekjøpte erfaringer og levde liv, men med mye håp i horisonten. Vi fikk høre alt fra sarte gitarballader til Oslo-hyllest, rockegitar og calypso-swing. Rundt 120 følgere fulgte konserten hjemmefra via live-streamen, og mange har sett arrangementet i ettertid. I skrivende stund har konserten nærmere 600 avspillinger på YouTube.

Her kan du se hele sendingen fra Rockovery:Oslo gjennomført på Seilet - Huset for kunst og kultur i skolen.

Å tørre å være seg selv
To av deltakerne i Oslo fortalte fra scena om betydningen av musikkterapi og det å delta på Rockovery.
Silje Rasmussen Sandnes innledet første sang med å fortelle at musikkterapi har gitt henne det motet hun trenger for å tørre å være seg selv og ta plass.

- Det gir veldig mye motivasjon det å kunne bruke den stemmen jeg har når jeg har vært veldig stille og veldig redd mye av livet. Jeg er heldig å kunne spille med Bettina og å kunne stå på en scene, for her kan jeg skinne og her kan jeg være meg selv. Jeg kan ta plass å vise at her er jeg, sa Silje.

- Det er jeg som er heldig, svarte musikkterapeut Bettina med et smil.

Varg André Holst holdt en engasjerende appell, og fortalte at uansett hvor dårlig dag han har, så har han det alltid bra på musikkterapi.

Varg André Holst

Varg André Holst

- Når jeg er ferdig med musikkterapitimen tenker jeg bare «yes»! Da er den dagen naila! Fordi jeg har gjort noe bra for meg selv, jeg har fått tankene over på noe annet og fått fri fra kjipe tanker.

Varg appellerte for at flere skal få tilbud om musikkterapi. - Alle bør få den muligheten til å komme på et sted å være den de selv er, avsluttet han. 

Ikke siste gang

Musikkterapeut Hans Petter Solli var initiativtaker til første Rockovery som ble arrangert i Oslo i 2016. Han sier han er stolt og rørt over at Rockovery fortsatt holder koken, og over hvor mye konserten betyr for deltakerne.

-Jeg har snakket med flere som har gledet seg i mange uker til å spille i kveld. De har skrevet sanger, øvd og terpet sammen med musikkterapeuten sin, og endelig skal de få spille for de andre. Jeg synes det er så flott at alle vi som er her i kveld, uansett om vi er brukere, musikkterapeuter eller studenter, kan være jevnbyrdige medspillere som markerer Verdensdagen for psykisk helse med å vise i praksis hvor viktig musikken er for helsa og trivselen vår, sier Solli.

Dette er nok ikke siste gang vi får se Rockovery markere Verdensdagen for psykisk helse. -Når en global pandemi ikke klare å stikke kjepper i hjulene for Rockovery, kan vi være sikre på at dette ikke er siste gang», uttaler Stig Børre Holvik Høydal, som var koordinator for Rockovery:Oslo i år.

Vi kan dermed glede oss til flere Rockovery-arrangementer i flere norske byer i årene som kommer.

Strøymefestivalen Gjenklang 2020

Strøymefestivalen Gjenklang 2020

Ny fagansvarlig i foreningen

Ny fagansvarlig i foreningen