Musikkterapi nevnt i innstilling til Opptrappingsplan for barn og unges psykiske helse — Norsk forening for musikkterapi

Norsk Forening For Musikkterapi ble stiftet i 1972 og har som hovedmål å fremme forståelsen for musikkterapi og etableringen av musikkterapeutisk praksis i Norge.

Musikkterapi nevnt i innstilling til Opptrappingsplan for barn og unges psykiske helse

Musikkterapi nevnt i innstilling til Opptrappingsplan for barn og unges psykiske helse

Medlemmer i Helse- og omsorgskomiteen fra Ap, SV og SP nevner musikkterapi i en merknad til innstillingen til den nye opptrappingsplanen for barn og unges psykiske helse.

14. oktober i år deltok Norsk Forening for Musikkterapi, sammen med Creo og UiB, på høring om den nye opptrappingsplanen for barn og unges psykiske helse. I vårt innspill forklarte vi at musikkterapi bør bli nevnt som en aktuell behandlingsform i opptrappingsplanen, da flere andre metoder og terapeutiske tilnærminger nevnes, og forskning og brukererfaringer viser potensialet og verdien av musikkterapi i arbeid med barn og unges helse.

Helse- og omsorgskomiteen har nå levert sin innstilling til planen (se info om innstillinger under). Flertallet av komiteen (V, H, FrP og KrF) foreslår at opptrappingsplanen vedtas slik den er, altså uten endringer etter høringen. Dette innebærer at musikkterapi ikke blir nevnt i opptrappingsplanen, da det ikke gjøres noen endringer i det hele tatt. Et mindretall i komiteen (SV, Ap og Sp) ønsker å lage en ny opptrappingsplan, men det framstår som sannsynlig at flertallet på Stortinget følger komiteens anbefaling om å vedta planen uten endringer. Opptrappingsplanen skal debatteres, og vil sannsynligvis bli vedtatt, på Stortinget 30.01.20.

Til tross for at musikkterapi ikke blir nevnt i opptrappingsplanen, kan vi se en viktig seier i at komiteens medlemmer fra SV, Ap og Sp har med en merknad om musikkterapi:

Disse medlemmer viser til at musikkterapi er et tilbud for barn, unge og voksne som sliter med mentale lidelser, utenforskap eller avhengighet, hvor fokuset ligger på å bruke musikk til å fremme følelse av mestring, livskvalitet og tilhørighet. Disse medlemmer mener at musikkterapi bør være lettere tilgjengelige for barn og unge med psykiske plager. Disse medlemmer vil understreke at Helsedirektoratet gir musikkterapi en sterk anbefaling i sine nasjonale faglige retningslinjer for psykosebehandling, i tillegg til å anbefale musikkterapi som behandling for dem som strever med avhengighet og avgiftning. Disse medlemmer mener musikkterapi bør omhandles som et helsefremmende lavterskeltiltak i opptrappingsplanen for barn og unges psykiske helse.

Merknaden leder ikke til et endringsforslag, men er likevel et tydelig signal fra politikerne i Ap, SV og Sp om at de ser verdien av musikkterapi som behandlingsform.

Info om innstillinger:

En innstilling skrives når en komité er ferdig med å arbeide med en sak, og består av merknader fra komiteens medlemmer, endringsforslag, og en tilrådning:
Merknader er synspunkter og meninger fra personer i komiteen. Merknader kan lede til endringsforslag som så voteres over på Stortinget, men ikke nødvendigvis, da noen merknader er ment som politiske signal til regjeringen og offentligheten, uten å være faktiske endringsforslag. Det foregår forhandlinger i komiteen rundt merknadene, som gjør at noen merknader kan stå i alle medlemmenes navn, mens andre merknader kun er fra enkelte partier. En innstilling kan ha mange merknader, men likevel få endringsforslag.
Endringsforslag er innspill fra komiteen om ønskede endringer som skal voteres over i Stortinget. Ofte kommer det endringsforslag fra et mindretall i komiteen, og disse vil vanligvis ikke få støtte i voteringen på Stortinget, men kan likevel fungere som en markering av politiske standpunkt.
Komiteens tilrådning er forslagene som et flertall av komiteen støtter. Vanligvis sammenfaller flertallet i komiteen med flertallet på Stortinget, slik som med dagens regjering. Tilrådningen kan forstås som komiteens overordnede anbefaling til Stortinget.


Minidokumentar: Rockovery – frå terapirom til scene

Minidokumentar: Rockovery – frå terapirom til scene

Stemmer fra innsiden: Konsert og boklansering

Stemmer fra innsiden: Konsert og boklansering